Hoe houd je het sinterklaasfeest gezellig?

Het duurt nog maar even en dan breekt één van de gezelligste tijden van het jaar weer aan. Sinterklaas is weer in het land!
Aanstaande zaterdag, 17 november, komt hij aan in Zaandijk. Hij zal hier gelijk de Zaanse Schans met al zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen kunnen bekijken.
Mijn kinderen werden al helemaal enthousiast, toen de vooraankondiging van het Sinterklaasjournaal op televisie was. Hij is onderweg mama!
De weken voorafgaand aan 5 december zijn druk voor kinderen. Veel kinderen laten dan ook ander gedrag zien, het ene kind kan heel druk worden. De ander klaagt over hoofdpijn of niet kunnen slapen. Sommige durven niet meer alleen te zijn, want wie weet kom ik een piet tegen. Soms kan het ook zo zijn dat kinderen gaan bedplassen, omdat ze tijdens de slaap alle indrukken van de dag verwerken.
En dat zijn er vaak veel! Want hoe loopt het af bij het Sinterklaasjournaal? Zullen de pakjes er wel op tijd zijn? Komt Sinterklaas echt wel aan in Nederland?
De cadeautjes die ik heb uitgezocht, krijg ik die ook allemaal? Welke wel, welke niet? Zal er morgenvroeg wat in mijn schoentje zitten?
Komen de pieten vannacht weer op school en is het in mijn klas dan weer zo’n grote chaos?

Wij volwassenen kunnen dit alles veel beter overzien, voor ons is het dan al snel gezellig.
Voor kinderen is het een drukke tijd, met heel veel verrassingen en vooral heel veel prikkels.
Hoe kun je er dan voor zorgen dat de volwassenen en de kinderen het als een gezellige tijd beleven?

De komende dagen zal ik elke dag een tip delen over wat je zou kunnen doen om prikkels weg te halen, om een momentje van rust in de dag te bouwen of om samen iets te doen.

Vandaag begin ik met het maken van een aftelkalender.
Voor kinderen is het vaak fijn als ze weten wat er gaat komen, door middel van een kalender maak je zichtbaar wat er de komende dagen/weken gaat gebeuren.
Je kunt hier de aankomst op 17 november in Zaanstad op aangeven, de aankomst waar jullie samen naar toe gaan, wanneer jullie pakjesavond vieren, wanneer Sinterklaas en zijn pieten op school komen, of op de sportvereniging of natuurlijk andere afspraken die jullie hebben.

Ook zou je afspraken kunnen maken over hoe vaak en wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. Een gesprekje over wat Sinterklaas en zijn pieten misschien in de schoen stoppen, kan ervoor zorgen dat kinderen niet teleurgesteld zijn als ze de volgende ochtend niet een heel groot cadeau vinden.

Om de rust thuis te bewaren is het fijn als de dag en weekstructuur zoveel mogelijk hetzelfde blijft.
Op internet kun je veel verschillende aftelkalenders vinden als downloads of ter inspiratie. Met stickers, stiften of andere plaatjes kun je de dagen afstrepen. Hang de kalender op ooghoogte van de kinderen, op een plek die goed zichtbaar is.

Hieronder een aantal links met downloads;
Op de website van Annekoendigitaal vond ik deze mooie aftelkalender:
https://www.annekoendigitaal.nl/a-49843946/sinterklaas/sinterklaas-aftelkalender-2018/
Op de site van Juf Maike staat een hele uitgebreide aftelkalender. De dagen van de week hebben zelfs dezelfde kleur als de dagen van de week bij de meeste kleuters in het basisonderwijs. Ze volgt het kleurenpatroon van de methode Schatkist.
Op haar site staan nog meer tips hoe je de kalender kunt gebruiken.
https://jufmaike.nl/aftelkalender-sinterklaas-2018/

Morgen weer een nieuwe tip.
Geniet van jullie dag! Warme groet, Jessica

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *