Lezen, is dromen met je ogen open

Lezen is dromen met je ogen open
Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk!
Gelukkig vinden de meeste kinderen en ouders dit dan ook fijn om te doen.
Voorlezen is naast dat het gezellig is ook goed voor de taalontwikkeling, kinderen leren nieuwe woorden en hoe zinnen zijn opgebouwd.
Als je praat over het boek, worden kinderen geactiveerd om actief met taal aan de slag te gaan. Naast deze ontwikkeling, wordt de fantasie tijdens het voorlezen geprikkeld.
Vaak worden jonge kinderen voorgelezen door ouders. Oudere kinderen worden vaak niet meer voorgelezen, omdat zij zelf wel kunnen lezen. Maar ook als je tien bent is het nog fijn om voorgelezen te worden. Om en om een bladzijde lezen kan ook erg gezellig zijn voor een ouder kind momentje.

Voorlezen zorgt voor rust bij kinderen en door op vaste momenten voor te lezen ontstaat er regelmaat in de dag. Voorlezen kan een mooi onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

Hieronder een aantal boeken met het thema Sinterklaas die wij deze week uit de kast hebben gehaald.
Het prentenboek ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons is helaas niet meer te koop. Gelukkig nog wel te leen bij de bibliotheek. Het is een prachtig prentenboek, je krijgt een kijkje in alle ruimtes waar Sinterklaas en zijn pieten leven. Elke keer zie je weer iets nieuws, uren kijkplezier.

Monica Maas schrijft boekjes over Bobbi. De boekjes over Bobbi zijn op rijm geschreven, heerlijk om aan jonge kinderen voor te lezen. Vaak kennen ze de tekst na een aantal keer voorlezen en kunnen ze de zinnetjes afmaken.
Jonge kinderen vinden het erg leuk (vooral als ze het boek goed kennen) als je zo nu en dan iets anders leest, dan dat er daadwerkelijk staat. ‘Nee, dat klopt niet!’ zul je dan snel genoeg horen? ‘Bobbi en Sinterklaas’ is een aanrader voor peuters.

Het prentenboek ‘Jubelientje en Sinterklaas’, geschreven door Hans Hagen met tekeningen van Philip Hopman. Een ander boek van hem is ‘Jubelientje krijgt een pluim’.
De Gouden Boekjes reeks heeft een boekje met als titel ‘Hij komt!’, deze is onder andere bij de Albert Heijn te vinden in het schap met schoencadeautjes. In dit boekje volg je aan de hand van vrolijke tekeningen de gebeurtenissen die met Sint te maken hebben. De reis, intocht, schoen zetten en pakjesavond.

Voor de oudere kinderen is ‘Het paard van Sinterklaas’ een mooi boek. Dit boek is tevens verfilmd en wordt aanstaande zaterdag 17 november op NPO 3 uitgezonden. Hij is van 15.20 uur tot 16.15 uur te zien. Een aanrader als je hem nog niet hebt gezien, maar ook na een aantal keer kijken blijft hij hier thuis favoriet.

‘O, kom er eens kijken’ is helaas niet meer leverbaar. Kijk eens in de bibliotheek of dit boek bij jou te leen is.
Het is een prachtig prentenboek, met mooie prenten en een fantastisch verhaal over kruidige rondjes die Kleine Das in het bos vindt. Hij komt erachter dat je om deze kruidige rondjes te krijgen, je een schoen, een wortel en een tekening van een man in een rode jas met een witte baard nodig hebt. Genieten!

Welke boeken je ook gaat voorlezen, geniet ervan. Een momentje samen op de bank, in bed of op een andere plaats, zorgt voor plezier, ontspanning en rust. Koester deze momenten!
Wat is jullie favoriete sinterklaasboek? Laat je het hieronder in een reactie weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *